Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2010.08.07. 18:51 Mikrobi

Mit lehet tenni a bűnözés visszaszorulásáért?

A Fidesz zászlajára tűzte a rendcsinálást, a bűnözés visszaszorítását, ami, ismerjük el, mindnyájunk vágya, egy rendpárti kormányt mindenki örömmel fogad. De mielőtt belemennénk a részletekbe, azért két szempontot ne felejtsünk el:

1.) Annyira nem rossz a biztonsági helyzet. A világon számos olyan ország van, ahol ezerszer nagyobb a bűnözés.

2.) A kommunizmus vége szabadságot hozott a bűnözők számára is, teljes "rend" csak Észak-Koreában van.

Az elmúlt két hét két rendőrgyilkossága alapos muníciót adott az ellenzéknek Pintér Sándor Belügyminisztériuma ellen. Pedig mi történt? Az egyik esetnél egy bedrogozott állat rátolatott az óvatlan rendőrre (hősi halott, de azért az igazoltatás szabályai között szerepel, hogy ne álljon se a kocsi elé, se mögé), a másiknál pedig egyelőre nem is tudjuk mi történt, de a bűncselekmény nem illeszkedik egy általános helyzetbe. Ámokfutók, megőrült szeretők, sarokba szorított fegyveresek a legnagyobb rendben is előfordulnak.

Ezek mellett azért van bőven probléma, ami valóban megoldásra szorul. A tanárok elleni erőszak, a kisebb értékre elkövetett tömeges lopások, a garázdaság ad bőven feladatot. A Fidesz megszavazta a "három csapás" (valójában három esély, vagy három dobás) törvénymódosítást, amit elég sokan bírálnak. Engem meggyőzött az az érvelés (többek közt itt), hogy egyrészt az automatizált bíráskodás a bírók mérlegelési lehetőségének csorbítása, aminek Magyarországon nagy hagyománya van; másrészt nem a büntetés szigorítása fogja visszatartani a bűnözőt, hanem az, ha tudja, hogy nagy esélye van a lebukásra. Ugyanezért volna értelmetlen újra bevezetni a halálbüntetést (amellett, hogy még erkölcstelen is lenne).

A bűnözést ezek fényében (szerintem) három dolog tudná érdemben visszaszorítani:

Gazdaságfejlődés

Ez a Fidesz nagy ígérete. Ha meg tudnák csinálni és lenne jóval több embernek munkája, az emberek nagy többségének vissza tudnák adni a hitet, hogy az életszínvonala becsületes úton is növekedni fog. Így kevesebben próbálkoznának kerülőúton pénzt szerezni. Itt külön ki kell emelni a leszakadt rétegek felzárkóztatását. Ezt a kérdést egységsugarúak szokták cigánybűnözésnek nevezni, de nem a faji hovatartozás a lényeg, hanem az életmód. Persze, csapjanak le minden cigánygyerekre, aki uborkát lop, de ha egyenlőségjelet teszünk a cigány és a bűnöző szó közé, ne csodálkozzunk, ha ők is elfogadják, hogy ők csak bűnözők. Nagyon fontos lenne az oktatásuk, nevelésük fejlesztése.

A rendőrség fejlesztése

A Gyurcsány-kormány milliárdokat költött a rohamrendőrség fejlesztésére, testpáncélok, vízágyúk, könnygázgránátok vásárlására, miközben a valódi bűn üldözését elhanyagolta. A rendőrséggel szemben kialakult közhangulat (sőt, lincshangulat) emellett rengeteg rendőrt elűzött a pályáról (talán a jobbérzésűek még szégyellték is magukat, azért mentek el), többezer közrendőr hiányzik az utcákról. De nem ez az igazi gond, hiszen ha kétszer ennyi rendőrjárőr lenne, akkor sem lehetne minden bűnözőt őrizni. Inkább a nyomozók hiányoznak. Így lehet Budapestnek 38 éves főkapitánya. Ettől még ő nem lesz feltétlenül rossz, de ahogy ő is mondja, azért kerülnek sokan fiatalon magas pozícióba, mert az idősebbek szinte menekülnek a nyugdíjba. Egy teljes generáció hiányzik. Pintérnek terve visszahívni a tapasztalt nyugdíjas nyomozókat, remélem, hogy sikerülni fog neki.

Civil összefogás

Nem lehet és nem is kell minden bűncselekményt a rendőrséggel megpróbálni megakadályoztatni. A polgároknak nyitott szemmel kellene járni és kicsit bátrabbnak lenni, hogy ha bűncselekményt látnak, ne dugják homokba a fejüket. Ma percekig rúgdoshatnak valakit a Körtéren anélkül, hogy valaki tanújelét adná, hogy egyáltalán észrevette az eseményt. Nálunk a templomban a kántorképzősök simán végigcaplattak a kitört színes üvegcserepeken, amikor beleállították azt a husángot az ablakba, azt gondolták, hogy ez mindig így szokott lenni. Nagyon fontos lenne, hogy úgy járjunk az utcán, hogy feltűnjön egy felfeszített ajtó, egy vijjogó riasztó, egy segítségért kiáltozó ember. Emellett sokkal több olyan ember kellene, aki kifejezetten azért megy ki az utcára, hogy nézze, nem történik-e bűncselekmény. Ezt lehet polgárőrség keretében, vagy egyszerű civil kezdeményezésként a lakóközösségben, stb. Németországban szinte mindenki tagja valamilyen egyesületnek, önkéntes mozgalomnak. Magyarországon az önkéntes tűzoltókra legföljebb vidéken számítanak valamicskét, a polgárőrök közé pedig többnyire olyanok jelentkeznek, akik rendőrnek, tűzoltónak nem alkalmasak, de azért szeretnek intézkedni. Elég megnézni, kik szaladnak össze egy tűzesetnél láthatósági mellényben a kordon mögött.

A Magyar Gárda azért jött létre, mert az emberek biztonságérzete katasztrofális mértékben megzuhant és irtózatos politikai indulatok gerjedtek. Ugyanakkor ha elmúlnának ezek az indulatok, ha a gárdisták nemcsak a "cigánybűnözés"-t akarnák visszaszorítani, egész jó is lehetne a Gárda. Sőt, miért ne lehetne más pártoknak is hasonló egyesülete? Vagy hol van az megírva, hogy a pártaktivisták csak kopogtatócédulát gyűjthetnek?! Azok, akik egy-egy demonstráción rendezőként vesznek részt, alkalmanként gyűjtik az aláírásokat meg az ajánlószelvényeket, odahaza éjszakánként sétálgathatnának, hogy őrizzék lakótársaik álmát. Így reklámozhatnák a pártjukat is.

Az egyházak is sok embert fognak össze, mi is csinálhatnánk itt a templom környékén templomőrséget (ahogy volt egy rövid ideig, amikor a templomba jövő öreg néniket támadták meg sorban). Ez az őrség aztán járőrözhetne másfelé is, ha van rá kapacitás. Ha pedig a lelkesedés hónapokon túl is megmarad, akár még polgárőr egyesületté is alakulhatna (szakmai segítség, támogatás, stb.) Elvégre az Egyház tagjának lenni nemcsak annyit jelent, hogy vasárnaponként eljárunk a templomba. Az Egyház profán közösség is egyúttal.

Összefoglalva: nem várhatunk mindent a kormánytól. A kormány feladata megteremteni a demokrácia és a rend alapjait, fenntartani a legális erőszakszervezeteket. A mi feladatunk szolidárisnak lenni egymással és szeretettel figyelni egymásra.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr802219804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása