A múltkor ittam egy kis bort az ebédhez. Riedel pohárból. A bor már egy ideje már nyitva volt, de furcsállottam, hogy mosogatószivacs szaga van. Az attól elvileg nem lehetne. Pörgettem, forgattam, de csak büdös maradt. Elővettem a másik poharat és áttöltöttem abba. Abban nem volt büdös. Nyilván koszos volt a szivacs, amikor mosogattam és hiába öblítettem el, a szaga benne maradt. Ennyit számít egy jó pohár.
Az ember az ízlelőbimbóival csak négy ízt tud érezni: édeset, sósat, savanyút és keserűt. A grillcsirke, vagy egy jó bor "íze" valójában az illata miatt van. A szánkból az illatok átmennek az orrunkba, így együtt érezzük az alapízeket és a millió illatot. A jó bort is meg lehet inni whiskey-s pohárból, műanyag pohárból, de akkor nem lehet érezni a bor ízét. Persze az ABC alsó polcáról vett boroknak, amiket csak a címkéje különböztet meg egymástól, nincs is ízük, azt akár gyomorszondán keresztül is lehetne engedni. Az alkoholmennyiség bejut a szervezetbe, kész. Aki sosem szeretné a bor ízét megismerni, ne költsön pohárra.
A jó borhoz viszont jó pohár dukál. A jó pohár talpas, hogy ne ott kelljen fogni, ahol át kéne nézni rajta (hiszen a jó bor szép is) és hogy ne melegítsük fel a kezünkkel. (Ezért olyan rövid a konyakospohár szára, azt pont úgy kell megfogni, hogy ez ember tudja melengetni az italt.) De attól, hogy a pohár talpas, kristályból van, szépen metszett, drága, még nem biztos, hogy borfogyasztásra is alkalmas. A bort forgatni kell, hogy minél nagyobb területen érintkezzen a levegővel, így a büdös bomlástermékek eltávozzanak belőle, a finom illatok meg összegyűljenek a pohárban. Az egyenes aljú pohár ezért nem jó. A kifelé szélesedő harangú pohár sem, mert abból minden illat azonnal kimegy. Az a jó pohár, amelyiknek gömbölyű az alja és szűkül a szája. Ha jó nagy a kelyhe, az is hasznos, bár én ormótlannak tartom a félliteres poharakat.
A Riedel az egyik legjobb borospohármárka (én igen kedvezményesen jutottam hozzá a Bországgyűlésen), csináltak mindenféle típusú borhoz külön poharat. A fenti tapasztalatom után el is hiszem, hogy a megfelelő pohárból finomabb a bor. De jóval olcsóbban is lehet kapni borélvezésre alkalmas poharat. Még csak kristályból sem kell, hogy készüljön, egyszerűen gömbölyű aljú, szűkülő szájú talpaspohár legyen.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.