Hozzájutottam vagy tíz kiló padlizsánhoz és némi pritaminpaprikához. Elhatároztam, hogy a két évvel ezelőtti, igen jól sikerült zakuszkafőzést megismétlem. A zakuszka egy örmény eredetű, de magyarok között leginkább Erdélyben ismert zöldségkrém. Kell bele padlizsán, paprika, paradicsom, de lehet bele tenni sárgarépát, babot -ahány ház, annyi szokás. Én egy erdélyi származású paptestvértől kaptam a receptet még évekkel ezelőtt, azt alakítottam saját céljaim szerint. Mivel csak felvágottra kenni terveztem ízesítőként, csak padlizsánt, paprikát és paradicsomot tettem bele. (Recept egyben a végén.)
Kölcsönkértem az egyik sekrestyésünk grilltűzhelyét, a másiknak meg a húsdarálóját (nekünk csak kézi van, ráadásul csöpög, ez most nagyon kevés lett volna). Ma reggel kiugrottam a Csarnokba vásárolni még egy-két hozzávalót. Az egyik standnál láttam, hogy a kapia paprika (az a gyönyörű piros) 138 Ft. Mármint darabja. A másiknál nem láttam kiírva árat, ezért megkérdeztem. Azt mondta a kis hölgy, hogy 150 Ft. "Mármint kilója?" - érdeklődtem. "Igen." "Nagyszerű, akkor kérek belőle két kilót." Erre bement a raktárba és onnan pakolt nekem tele egy szatyrot. Ahogy rátette a mérlegre, láttam, hogy folyik az egész. Mondom, "köszönöm, ezt inkább nem kérem. Ami itt elöl volt, az szép volt, ezt nem akarom." A hölgy elkezdett hepciáskodni, hogy "de ez ugyanaz", a társa ellenben vérbeli kereskedőként letorkollta és elém tette a ládát, hogy válogassak kedvemre. A hölgy még erőtlenül próbálkozott, hogy "300 Ft-os kapia paprika...", de a férfi ismét rászólt: "ne hisztizz már, klimaxolsz?". Így hát kedvemre válogathattam a paprikák között. Lehet, hogy tényleg ugyanaz volt az áru, lehet, hogy a rohadtakat nem válogatta volna nekem bele, de így tényleg azt kaptam, amit akartam. Végül 3 kilót vettem. 150 Ft-ért kilónként:-) Kértem még két kiló paradicsomot is, az láthatóan nem véletlenül volt 200 Ft, de mivel főzni terveztem, teljesen megfelelt. És abba se válogatott bele nekem a hölgy nagyon rohadtakat. Sőt, még vettem két kiló zöldpaprikát is (azt nem a zakuszkába). Meg a felvágottas standnál szalonnás kacsamájpástétomot 1200 Ft-ért és gombás felvágottat 1350-ért kilóját. Szóval nagyon megéri a Csarnokban vásárolni, nem feltétlenül sznobság.
Itthon már várt egy házaspár, keresztelési oktatásra jöttek. Kicsit elkéstem, de elnézték nekem, régi ismerősök voltak. Aztán 10-kor nekiálltunk Derrick felügyelővel zakuszkát készíteni. A huhogók persze egyből megjelentek (ahelyett, hogy lakkozták volna a parkettát a sekrestyében), hogy kevés lesz a faszén, de nem lett kevés. Kicsit nehéz volt begyújtani, de aztán szépen felizzott.
Minden hozzávalót szépen meggrilleztünk, kivéve a hagymát. Azt lereszeltük Derrick multifunkciós motoros húsdarálójával, pik-pak megvolt és alig sírtunk. Azt beledobtam másfél liter olajba, és amikor már a nagyja zöldséget megsütöttük, meghámoztuk, alágyújtottam.
A padlizsánt (rozsdamentes) acélkéssel hámoztam, ráadásul acélvillával szurkáltam meg sütés előtt, mégse barnult meg.
A paradicsom héja némi grillezés után ragyogóan lejött. A paprikákat elég nehéz volt grillezni, ha egy kicsit nem figyelt oda a Derrick, máris megégett. Én természetesen biztos nem égettem volna meg;-) A paprikákat kicsutkáztam és mindent ledaráltunk.
Mivel pár hete halászléfőzésnél egy háziasszony nagyon elámult, hogy milyen rendkívüli paprikacsutkázási technikám van, megosztom. Körbevágjuk a paprikát a csutkájánál, majd a csutkájától egy kicsit bevágjuk a hegye felé és a csutkáját kihúzzuk a lyukon az ere nagy részével együtt. Hát nem zseniális? Szerintem senkinek nem jutna eszébe rajtam kívül!
A darálás után már csak bele kellett önteni mindent a hagymába. Nem fért bele. Így aztán két fazékban főztük. Sóztam, borsoztam, babérlevelet is tettem bele. A fokhagymát kifelejtettem, ezért azt a főzés végén tettem bele (terv szerint együtt sütöttem volna a vöröshagymával). Sokáig főzni nem kell, hiszen a grillen már amennyire kell, a hőkezelést megkapja. Ilyen lett a végeredmény:
Amíg a zakuszka rotyogott, sterilizáltam az üvegeket. Már reggel elmosogattam őket és bepakoltam a sütőbe, most pedig bekapcsoltam. 150°C-ra állítottam, szép fokozatosan melegedett fel, egyik se tört el. Fogókesztűvel kivettem őket, beletöltöttem a fortyogó zakuszkát, a tetejére öntöttem egy kis forró tiszta olajat (csak úgy sercegett), majd rá a fedelét. Semmi tartósítószer, csak a steril kezelés, az olaj és a légmentes zárás. Az előző gyártmány két év múlva is éppolyan friss maradt, remélem, ez is sokáig jó lesz. Amikor az összes zakuszka eltűnt az üvegekben, felvittem őket és berámoltam a használaton kívüli ágyneműtartóba a jó meleg dunyhába. Ha kihűlt, a vákuum légmentesen rászorítja a fedőket és kész.
És ez maradt utána:
Hozzávalók (háziasszonyok számára):
- 1 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 l étolaj
- 5 kg padlizsán
- 1 kg paradicsom
- 8 kg pritaminpaprika és kapiapaprika
- só, bors, babérlevél
Természetesn tök más arányban is teljesen jó lesz, én pl. olyan 8 kg padlizsánból, 2 kg paradicsomból és 4 kg paprikából csináltam. Férfiak, ne csináljatok problémát ebből!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Pater Boddhiszattva 2010.09.07. 23:04:28
algabalga 2011.01.10. 09:52:15
Már rendszeres olvasód vagyok.