Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2009.08.13. 23:07 Mikrobi

A nemet vallasossag

Tavaly mar erröl is irtam egy postot, reszben azonos lesz, de talan teljesebb. Alapja ket beszelgetesem, a kirandulasom tapasztalata, es persze amiket a misek körül latok.

Mise nincs minden nap egyik faluban sem. Söt, csütörtökönkent sehol, ugyhogy ma nem is miseztem. Esti mise sincs, kiveve az elöesti miset, igy sporolnak a papok egy vasarnapi miset. Amiböl egyebkent 2 van. Ugyanigy volt ez O.-ben is. Söt, most, hogy szombaton Nagyboldogasszony (ne felejtsen el senki templomba menni!!!), meg vasarnap elöesti mise sincs. Jut eszembe, Aldozocsütörtök, Urnapja, Vizkereszt es Nagyboldogasszony Bayernben munkaszüneti nap ünnepi miserenddel! Viszont a meglevö miseken mindig vannak jo paran, egy 400 lelkes faluban pl. vagy 40-en. Vasarnap meg tele lesz a templom. Mindenki aldozik! Gyerekek is vannak! Ministransbol annyi van, hogy be kell öket osztani, hogy ki mikor jöjjön. Az ösztönzes itt szerencsere nem penzzel törtenik, hanem aki összegyüjt 40 pontot, kap egy betlehemfigurat. 10 ev alatt összejön a teljes betlehem tevekkel, ökrökkel együtt. A csaladi anyakönyvet (Stammbuch der Familie) alairja a polgarmester es a plebanos is. Benne van az allami es az egyhazi esküvö idöpontja, a gyerekek keresztelese, stb. A korhazban a születesi anyakönyvi kivonatba beleirjak a gyerek vallasat, mielött meg lenne keresztelve! Ez azert kell, mert az egyhazi adot az allam szedi be, igy a szülönek nyilatkoznia kell, hogy melyik felekezetnek kivanja a gyerektöl majdan vonatni az adot. Igy persze az Egyhaz tele van penzzel, itt is egy erintökepernyös, legalabb egy millio forintba kerülö vadonatuj fenymasolo van a hatam mögött, minden templom rendben tartva, a kantor 10 ajrot kap misenkent, stb.

De ez csak a latszat. Azok a gyerekek, akik nincsenek beosztva ministralni, nem jönnek templomba sem. Esetleg vasarnap. Mindenki aldozik, de senki sem gyonik. Az is aldozik, aki csak temeteseken jön templomba. Böven elöfordul a hitetlenseg is, de azert a templomba eljön es aldozik. Pontosabban megeszi az Oltariszentseget. A papnak mindenhol hangosan köszönnek, elözekenyek vele, meghivjak, megkinaljak, nagyra tartjak. Amig nem buzdit vallasossagra. Amint a vasarnapi idös hazaspar mondta, az Egyhazban egyesületi jelleget latjak, egy közösseget, mint a löveszklub, vagy a Frauenbund. Nagyra tartjak az Egyhaz szocialis tevekenyseget, egy gyüjtesen boldogan adakoznak, csak a hitet es az erkölcsöket ne kelljen komolyan venni. A kelheimi templomban az elsöaldozok tablojan volt egy csomo mosolygos fenykep es egy nagy tabla, amin rajta volt mindegyikük tenyerlenyomata festekkel. A bermalkozoknak mar cserepfiguraik voltak csereppüspökkel, plusz csereplangnyelvek, mellette egy fotosorozat az agyagozasrol. Ez mindenhol hasonlokeppen van, mashonnan tudom, hogy az elsöaldozasi, bermalkozasi hittan ebben nagyjabol ki is merül, raadasul altalaban egyiket se pap tartja. Az pedig itteni konkretum, hogy a legutobbi bermalas utan egyetlenegy megbermalt felnött kereszteny sem volt ott vasarnap a misen. Egyetlenegy sem. A jolet (a valsag ellenere!) eltavolitja az embereket az Istentöl. Ami a nagy baj, az az, hogy ezt eszre sem veszik.

Ha összehasonlitjuk a magyar viszonyokkal, bizonyos tekintetben jobb a helyzet, mas tekintetben rosszabb. Magyarorszag hivatalosan is pogany, az egyhazi ünnepek aug. kivetelevel nem allami ünnepek (az is csak az allamalapitas meg a kenyer miatt), az egyhazi adot nem az allam szedi be, a papot nem sokra becsülik. Viszont aki itt templomba jar, az azt hiszi, amit az apostolok hittek, egyhazias gondolkodasu, ha meg sulyos büne van, nem megy szentsegtörö modon aldozni. Ministrans kevesebb van, mint Nemetorszagban, de aki jar, az buzgosagbol jar, nem kötelessegböl es nem jutalomert. A templomok felujitasara, de meg karbantartasara is, keves penz van, a legtöbb helyen nincs müködö toronyora, viszont ha ha nagyon kell, mindenki kinyitja a penztarcajat, es aranyaban a legszegenyebbek adnak a legtöbbet.

Nem celom egyik nemzet vallasossagat sem a masik föle emelni, mindkettönek vannak erenyei es bünei is, csak masfajta. A cel nem az, hogy sokan jöjjenek templomba, ministralni, templomot felmosni, jol megtanuljak a hittant, sokat imadkozzanak, meg csak nem is a hit, hanem az üdvösseg. Az összes felsorolt dolog csak eszköz. De ha egy, vagy föleg több eszköz hianyzik, vagy rosszul hasznaljuk, az üdvössegünket veszelyeztetjük! Magyarok, nemetek egyarant!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr711308177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása