Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2009.08.09. 22:33 Mikrobi

A nemet liturgia II.

Tavaly mar irtam egy terjengös cikket ezzel a cimmel, most azert irok es azert van II. a cim utan, mert tök mast fogok irni:-)

Az itteni falvaimban egyaltalan nincs gond a felallassal, nincsenek liberalis elhajlasok, sajatos kifejezesek a bevettek helyett, söt, az sem okozott problemat, amikor mondtam, hogy ket olvasmany lesz. Az afrikai pap valoszinüleg korrekten betart minden elöirast. Egyedül a niceai hitvallas nem szokas itt sem, viszont ezt egyszerüen at lehet hidalni: ki kell vetiteni a szamat a Gotteslobbol. A ministransok egesz ügyesek, megvan az alapkepzettsegük es megertik, amit akarok. Az akolitusgyertyakkal kicsit szerenyen bannak, gyakorlatilag csak az evangeliumra hozzak, viszont az evangeliumos könyv körmenetben vitele es az evangelium utan tronra helyezese csak A.-ban szokas. Füstölni is csak egy templomban szoktak vasarnap, viszont pont a legkisebben:-)

T.-ban egy lany sugarzo arccal jött a sekrestyebe (ministralni). Epp most jött meg Medugorjebol. Aradozott, hogy milyen szuper volt. Mise utan odamentem egy csapat fiatalhoz, pont az a gruppe volt, amelyik együtt volt Medugorjeban. Mind 10 centivel a föld fölött lebegett. "Hogy az milyen csodalatos volt, hogy amikor a szentsegimadasra behoztak az Oltariszentseget, hirtelen teljes csend lett!" es hasonlok. Ki kell mozdulniuk, hogy ertekelni tudjak azt, amiben otthon is reszük lehetne es teljesen termeszetes lenne.

H.-ben a mise utan elkapott egy idös hazaspar, hogy meglatogatnam-e öket du. Persze, hogy meglatogattam. A ferfi spanyol volt, de idehazasodott 50 eve, mar nemet. Kiderült, hogy ök is tudnak fözni espressot:-) Az altalanos temak utan hamar a liturgiara terelödött a tema es kiderült, hogy ök lelkes tradicionalistak. Szerintem azert hivtak meg, hogy hatha en is az vagyok, vagy azza terithetnek. Nagyon tisztaban voltak azzal, hogy mi a X. Pius Tarsasag es a Szt. Peter Papi Testveriseg. Az ember olvasta a Sacrosanctum Conciliumot is, azalapjan allitotta, hogy nincs alapja a jelenlegi liturgianak (az tenyleg nem irta le, kesöbb alakitottak ki). A neni azt mondta, hogy ugy dühiti, hogy sokan meltatlanul mennek aldozni, hogy ö inkabb nem is megy. Igazat adtam neki es ideztem a predikaciombol, amit reszben pont ennek a temanak szenteltem, de figyelmeztettem, hogy attol neki meg kell aldoznia, ha nincs halalos büne. Egy alattomos huszarvagassal mindjart megkerdeztem, hogy mikor gyontak utoljara, de nem tudtam öket sarokba szoritani, Pünkösdkor:-) Fejböl mondott par latin imat, amit ö ma is minden misen elmond. Szep, de ez is csak nosztalgia, ettöl meg a mostani liturgia jo. Szembesitettem öt azzal, hogy a tradicionalistak marhara szidjak a katolikusokat, hogy elkenik a mise aldozati jelleget, közben az ö misejükben az atvaltoztatasbol hianyzik az aldozatra utalo resz. A neni kihozta nekem a gyerekkori imakönyveit, megnezte es csodalkozott, hogy tenyleg csak "hoc est enim corpus meum" van, a "quod pro vobis tradetur" kimaradt. Viszont megtudtam, hogy bar nincs matrica a misekönyvben, sok pap az atvaltoztatas szöveget itt is mar "für viele" szöveggel mondja, köztük a helyi pap is. Allitolag a nemet püspöki kar a papai utasitas ellenere sem vezette be. En eddig nem mertem igy mondani, hatha nem ervenyes, de ezek szerint igen. Mostantol en is igy mondom.

A mai naphoz meg hozzatartozik, bar nem liturgia, hogy futottam egy jo felorat, hazafele pedig megint szedtem egy kis moraborat. Megkinaltam vele a haziasszonyokat, meglepö modon csak egyikük ismerte, pedig tele van vele az ut szele. Dehat mit varjon az ember egy olyan joletben elö orszagban, ahol a haz melle, az utcara meggyfat telepitenek, majd hagyjak raszaradni a meggyet? Ezt is ma lattam.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr591299193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[D] 2009.08.10. 19:57:53

Kedves Attila atya!

Miután hazajöttünk B-ről J-vel, hivatalosan ma reggel (de már tegnap este is kicsit) felvettem a szolgálatot, így örömmel értesültem a munkatársaktól, hogy odakint minden rendben. Most, hogy olvasom is a blogodat, már egészen biztos vagyok benne.
Örömmel olvasom, hogy jó helyed van, jókat eszel-iszol (csak lesz valami weinfest is arrafelé hamarosan), de ne aggódj, itthon sem hűl ki a széked a reggeliző asztalnál :-)
süti beállítások módosítása