Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2010.06.01. 22:47 Mikrobi

Szomorú emberi sors

Ma temetésen voltam. Egy kántort temettek. 13 éve ismertem. Valaha kispap volt, jó képességű, felküldték a Központiba is. Nem lett pap, viszont jó érzéke volt a zenéhez, elment egy kis faluba kántornak. Épp akkor szervezte az énekkart, amikor megismerkedtünk. Emlékszem, milyen szamárordítás jött ki először a kórustagok torkából és tanúsíthatom, hogy óriási különbség volt az akkori és a mai szereplésük között. Ma ráadásul nehezített volt a feladat, mert karnagy nélkül kellett énekelniük:-(

Ami miatt ezt a posztot, az a halála oka. Mint annyian a kis falvakban, ő is alkoholista lett. Arról nem tudok, hogy hogyan, de ahogy az atya is mondta a prédikációban, Istené az ítélet. Az utóbbi néhány évben, de lehet, hogy már 10 éve is, beteg volt. Függő. Decemberben kórházban is volt, de már nem tudtak rajta segíteni. Fizikai és lelki függőségben élt, elhagyta a felesége, az egészsége pedig ráment. Az utóbbi időben már szinte állandóan vérzett, "szétrobbant a mája". Végül pénteken egy utolsó vérzésbe belehalt. 46 éves volt.

Az alkoholista halála irtózatos. És ezt egy fiatal sem gondolja át. Hiszen sokáig, évekig tart, amíg a függőség kialakul és esetleg évtizedekig, amíg a mája teljesen tönkremegy. Ki gondol annyira előre?! Pedig érdemes lenne. Alkoholos italt nem azért kell inni, hogy berúgjunk és elveszítsük az önkontrollunkat, nem azért, hogy "bevegyenek a bandába", nem azért, mert anélkül nem indul a nap, vagy nem fejeződhet be a munka, hanem azért, mert az gasztronómiai élvezet és közösségalkotó tényező. A minőségi bor, pálinka sok pénzbe kerül, ezért a fogyasztója keveset és ritkán, nagy fegyelemmel és a barátaival issza. Az olcsó lőrét csak az szlopálja mértéktelenül, akinek az ivással egy célja van, hogy minél részegebbre igya magát. Sok minden miatt lehet az ember alkoholista, legalább annyit tegyünk meg ellene, hogy az ivásnak normális célt adunk!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr372049390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása