Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2008.08.20. 22:00 Mikrobi

Freising és München

Szerdan szabadnapos voltam, nem volt este mise, igy batran elmehettem hosszabb kirandulasra. Tavaly is voltam Münchenben, de Freisingba nem jutottam el. Tegnap ketszer is:-)

A müncheni egyhazmegyenek valojaban ket központja is van: München es Freising. Ez utobbi az ösibb. Szep ovarosa es meg szebb szekesegyhaza van. Az ovarosban van egy Szt. György templom is, ide is betertem. Az egykori föoltara megsemmisült, ezert a szentely veget egy több mint 200 lamellabol allo "redöny"-nyel fedtek el. Ezen tavolrol nezve felsejlik az egykori föoltar, megpedig a fenyviszonyoktol függöen mindig mas reszek.

De ahelyett, hogy hosszabb idegenvezetest tartanek, inkabb ket szentröl meselek. Az egyik Szt. Korbinianus, övele esett meg az az eset, amely Benedek papa cimere miatt valt szeles körben ismertte. A törtenetet versben is elolvashatja, aki tud nemetül, a többieknek zanzasitva: Szt. Korbinianus elhatarozta, hogy elzarandokol Jeruzsalembe a Szent Sirhoz. Mivel az utra vitt cucc eleg nehez volt, vasarolt egy szamarat. Igen am, csakhogy utközben elöugrott egy nagy, bozontos medve a barlangjabol es felfalta a szamarat! Nagyon dühös lett erre Korbinianus, es raparancsolt a medvere, hogy mostmar vigye ö a csomagjat, söt, hogy a büntetes szigorubb legyen, meg ö is felült a pakk tetejere. Amikor beert Jeruzsalembe, rengeteg törököt talalt ott. Ezert megkerte a medvet, hogy tancoljon egyet, hogy ö a Szent Sirt meglatogathassa. A törökök nagy amulatara igy is törtent, közben szentünk hozott egy darabot a Szent Keresztböl es azt is felrakta a medve hatara. Igy mentek haza. Otthon aztan elengedte a macit, aki meg megfogadta, hogy soha többet nem bant szamarat. Ezert kedves szent Freisingban Korbinianus es ezert hirdeti a varos is a Volksfestjet müanyag macikkal, valamint ezert vette bele Benedek papa mar müncheni ersek koraban is, a macit a cimerebe.

A masik Freisingban kedvelt szent Nonnosus, egy szerzetes, aki nagyon sokat szenvedett szigoru apatjatol. (Szerintem olyan sulyos volt a helyzet, hogy meg az anyukaja is bement az apathoz balhezni.) De Szt. Nonnius hösies lelekkel viselte az apat szigorusagat es amikor ö lett apat, minden szerzetestestverevel jolelkü, kedves es baratsagos volt. Kedves diakok, akik szeptemberben folytatjatok rettegesteli tanulmanyaitokat az iskolaban, ö a tanulok vedöszentje.

Amikor a szekesegyhazat neztem meg, talalkoztam a sekrestyessel. Megkerdeztem, hogy nem misezhetnek-e egyet, ui. ma nalunk Szt. Istvan van, aki az allamunkat alapitotta es ez nekünk föünnep. Nincs misem, ha lenne, is csak hetköznapit mondhatnek, hat hadd mondjak egy föünnepi, magyar nyelvü miset, csak ugy magamban. Azt mondta, mindjart 12, akkor neki be kell zarnia a templomot, du. 4-ig misezni se lehet. Jo, mondom, akkor München utan visszajövök, fel 6-ra, 6-ig, amikor megint bezarjak, böven elmondom a miset.

Utana bementem Münchenbe es vegigsetaltam a Hbf.-tol a Marienplatzig, söt, meg egy kicsit tovabb is. Meglatogattam a Szt. Mihaly templomot, imadkoztam plebaniankert, majd meglatogattam a szekesegyhazat is. Ami azt illeti, felölem nyugodtan lehetne a Szt. Mihaly templom is a szekesegyhaz (marmint a müncheni), szazszor jobban tetszett. Aztan atmentem az Olympiazentrumba, ahol a '72-es olimpiat rendeztek. Ezt mar tavaly vegigneztem, nem is volt olyan fene erdekes, most inkabb a BMW uj latogatoi központjaba mentem. Itt van ui. a BMW központja es az 1.1 szamu gyara. Tavaly meg csak egy parszaz negyzetmeteres muzeum volt egy biciklivel, egy motorral es harom autoval, szanalmas volt. Idenre azonban elkeszült egy többemeletes komplexum, ami ugy nez ki, mint egy vidampark. Ugy hivjak, hogy BMW Welt. Itt nemcsak minden autot lehet megnezni, beleülni, de van rengeteg jatekos program is, amivel jobban meg lehet ismerni (es szeretni) a BMW-t. Ki van allitva nagy parasztvakitasnak a BMW hidrogenhajtasu 7-ese is, hogy demonstralja a BMW környezettudatossagat. Erröl nem is meselek többet, csak majd ha elkeszül a fuzios erömü Franciaorszagban, es lehet olcso arammal vizet bontani.

Nem maradhattam itt sokaig, hiszen vart ram Freisingban a sekrestyes. S-Bahnnal mentem Freisingig, ami olyan, mint nalunk a HÉV. Kineztem magamnak, hogy az S1 a nekem jo, de miutan felszalltam, nem hagyott nyugodni, hogy a kijelzön az villog, hogy "Freising/Flughafen". Tekergettem a nyakamat, es kisilabizaltam a tablabol, hogy az S1 a palyaja vegen ketfele agazik. Na, mondom, ez biztos a repteri valtozat, nekem meg at kell szallnom a varosba menöhöz. De miert nem irtak ki ra kivülröl is, hogy ez a repterre megy? Aztan bemondtak, hogy a vonatot az utolso közös allomason szetvalasztjak es az elsö resze Freisingba megy, a hatso a repterre. Na, erre megkerdeztem a mellettem ülöt, hogy melyik reszeben ülünk a vonatnak. Pillanatok alatt az összes körülöttünk allo utas velem kezdett el foglalkozni, annyi jotanacsot kaptam, hogy ha nem kezd el telefonalni mellettünk egy lany, Freisingig azt hallgatom. De elkezdett. Megpedig oroszul es olyan hangosan, hogy tanacsadoim botrankozva fintorogtak. De ez meg semmi. Miutan letette, megint csörgött a telefonja, es ezuttal nemetül kezdett el beszelni, de mint a vizfolyas, hogy "milyen jok voltak a csokjaid es nem akarok veled se veszekedni, se szakitani", na ezt mar utitarsaim se türtek es beszoltak neki, hogy "sehr interessant".

Ezalatt az S-Bahn lassan a szetkapcsolas helyere, majd Freisingba ert, ekkor mar negyedoras kesesben voltam. Ui. az S-Bahn joval több helyen all meg, mint a vonat, erre nem gondoltam. Ezert amint kiszalltam, rohantam fel a varba, de arkon-bokron keresztül, ugyhogy meg el is tevedtem. Mire felertem, a szekesegyhazat bezartak, a sekrestyes csak annyit mondott: "es tut mir Leid". Hat nekem föleg Leid:-(

Amikor este hazaertem, Herr F. jelentette, hogy Blitzschutzot (villamcsapasvedelmet) szereltek a szamitogepbe. Nagyon jo, mondom, legalabb nem kell kikapcsolnom a gepet viharban, a "Mit sütsz, kis szüts" kezdetü mondokat pedig lehet neheziteni a következökeppen: "Blitzschutz kis szüts, tán sós Blitzschutz, kis szüts?"

2 komment

Címkék: bmw medve templom münchen mise freising korbinianus benedek pápa címere s bahn nonnosus


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr36626123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vényesssy 2008.08.22. 14:14:29

No de mit jelent az,hogy "sehr interessant"? Talán azt, hogy mennyire érdekes? Vagy mi?

Mikrobi 2008.08.22. 15:14:36

Azt, hogy nagyon erdekes. Es hozza rancolta a homlokat es csovalta a fejet, szenzacios volt.
süti beállítások módosítása