Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2009.10.05. 16:56 Mikrobi

Parasztkodik a református lelkész

Ma reggel iskolamisét tartottam. Megdöbbenve vettem észre, hogy a reformátusokat hitoktató lelkész kigyűjtötte a református gyerekeket az osztályaikból és felvitte a kórusra. De ez még nem minden. A lelkész úr egész végig fel-alá sétálgatott a kóruson, amit még AZ ÚRFELMUTATÁS ALATT SEM HAGYOTT ABBA! Persze, annak fényében, hogy az ökumenikus istentisztelet utáni vacsorán nagy hangon győzködött minket, katolikusokat, hogy hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy az Oltáriszentség Krisztus teste, ez nem is olyan rendkívüli. De azért akkor is dühítő. Mi lett volna, ha a kenyér és a bor átváltoztatása között megállok és felszólok a kórusra imígyen: "Tudom, hogy a ref. lelkész úr mélyen megveti az Oltáriszentségbe vetett hitünket, de megkérem, hogy legalább az úrfelmutatás idejére álljon meg egy helyben!" A mise után kérdezgettem a tanárokat, hogy mi volt ez, azt mondták, hogy a református gyerekek ráadásul igen zajosak voltak a kóruson. Persze, ha a lelkész nem szól rájuk, sőt megvető pofával sétálgat a mise alatt, nyilván látják, hogy ő mennyire becsüli a katolikusokat és annak megfelelően viselkednek ők is.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell a protestáns gyerekeknek egyáltalán részt venniük az iskolamiséken. Erre egyszerű a válasz: az iskola közösségi rendezvényein minden gyereknek kötelező részt vennie. Ez érvényes az iskola- és osztálymisékre is. Ezt a protestáns gyerekek szülei pontosan tudták a beíratáskor és nem is volt egyetlen szülő sem, akit ez zavart volna. Ugyanígy kötelezik a ref. iskolába járó katolikus gyerekeket is az ő iskolai istentiszteleteiken való részvételre. Ezzel sincsen semmi baj, az ökumené pont azt jelenti, hogy tiszteljük egymás hitét és vallásgyakorlását.

Annyit azért még fontos leírni, hogy ez a lelkész eredetileg katolikus volt, aztán rájött, hogy neki reformátussá kell lennie. Könnyen lehet, hogy ezzel a durva katolikusellenes viselkedéssel próbálja kompenzálni ezt a tudathasadásos állapotát. Egyébként a református lelkészi kar nem éppen megbecsült tagja. Saját gyülekezete nincs, még segédlelkész sem, ami nyilván nem véletlen. És amikor felháborodom a viselkedése miatt, el kell mondanom, hogy az itteni egyházközség lelkésze viszont egy nagyon normálisan gondolkodó, udvarias és a katolikusokat tisztelő ember. Mint a legtöbb református lelkész.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr531429439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balinti.betyar · http://www.torokbalint.blog.hu 2009.12.19. 10:51:53

miért áll a blog? annyira élvezem a stílusát!
süti beállítások módosítása