Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2009.02.09. 16:05 Mikrobi

Egy fafejű interjúalany

Pár hete készítettem egy interjút a plébániai újságba valakivel. Felvettem a beszélgetést, majd abból leírtam az interjút. Ahogy illik, bőven a megjelenés előtt visszaküldtem neki átnézésre, hogy minden rendben van-e vele. Hát nem volt rendben:-)

Tartalmilag ugyan semmi kifogást nem talál(hatot)t benne, stilisztikait annál többet. Még a kérdéseimet meg a végén a felhívást is átírta, és kitörölt belőle egy szerkesztői megjegyzést. Beletett jó pár helyesírási hibát is. Ráadásul mindezt egy vadonatúj dokumentumban, véletlenül sem a Word beépített korrektúrafunkcióját használva eszközölte, betűnként kellett átnéznem, hogy mit változtatott benne. Hát átnéztem és nagy alázattal jó pár dolgot elfogadtam. A helyesírási hibákat természetesen nem. Visszaírtam, finoman jeleztem, hogy az interjúalanynak nem kéne szerkesztőt meg korrektort játszania. Öt perc múlva csörög a telefon, hogy ezt ő így látja "rendben" és mivel az ő neve lesz a cikk alatt, csak így engedi megjelenni. Mondtam neki, hogy a cikk alatt az én nevem lesz, ő az interjúalany, próbáltam egyenként magyarázni neki, hogy amit átjavított és én nem fogadtam el, az miért nem jó úgy, de a feléig se jutottunk. Érve ugyan nem volt, de "erre neki nincs ideje". Visszaküldtem a kompromisszumos verziót és kértem, hogy fogadja el, bízzon bennem annyira, hogy így jobb, nem úgy, ahogy ő átírta. Tartom a nyelvérzékemet és a helyesírásomat az átlagnál (az övénél pláne) annyival jobbnak, hogy merjek ragaszkodni ahhoz, ahogy megírtam. Hangsúlyozom, hogy tartalmilag semmi kivetnivalót nem talált az interjúban! Megint csöng a telefon, már indulatos. Kikéri magának, hogy lefafejűztem (egykori kispaptársam, mindig is közvetlen viszonyban voltunk, úgyhogy bátorkodtam a mailben ezt a szörnyű jelzőt használni) és a cikket csak akkor engedi, ha betű szerint úgy közlöm, ahogy ő átírta. Ekkor már én is kikértem magamnak, hogy hülyének néz és helyesírási, stilisztikai hibáktól hemzsegő cikket akar  a nevem alatt megjelentetni. Közöltem vele, hogy már én nem vagyok hajlandó leközölni az interjúját. Ezek után kérte a főnököt és jól megmondott neki:-) Tisztára, mint az óvodában. Ő meg végighallgatta a panaszáradatot, aztán megebédeltünk.

Kicsit örülök, hogy nem lesz benne az interjú, mert hál' Istennek annyi cikk van, hogy nagyon kínlódtam, mit hagyjak ki. Az interjú helyett írok majd róla és a tevékenységéről egy rövid cikket, azt már nem tilthatja meg. Akár az egész interjút átírhatnám E/3-be, hogy bosszantsam:-) De nem vagyok ilyen gonosz. Amit csinál, az nagy szolgálat az Egyházban. Nagyon pozitív cikk lesz. Mellé meg befér a kérdőívek értékelése teljes egészében.

1 komment

Címkék: korrektúra újsagírás


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr49932586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomba 2009.02.11. 18:29:58

ezt is megkönnyeztem :)))
az emberi hülyeség határtalan(ul vicces)
süti beállítások módosítása