Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2010.08.20. 10:13 Mikrobi

Szent István, a térítő és államalapító

Szent István 1000 éve kereszténnyé tette Magyarországot. Ezt ma sokan rossz szemmel nézik, mondván, hogy semmivel sem jobb kereszténynek lenni, mint pogánynak, sőt, legjobb lenne ateistának lenni. 20 évvel a kommunizmus bukása után Szent Istvánt egyesek ismét I. Istvánnak nevezik, hogy ezzel is kihangsúlyozzák, hogy nem számít az életszentsége. Igen rosszindulatúan a szemére vetik a középkori eszközöket is, mondván, hogy "tűzzel-vassal térítette a magyarokat, erőszakos despota volt". Ezzel szemben az igazság az, hogy Szent István a kereszténység felvételével értelmet adott a magyarok vallási életének és feltette Magyarországot Európa térképére.

Kereszténység és politika

Európa igyekszik megtagadni keresztény gyökereit, de elég nehezen teszi. Egy európai polgárnak fel se tűnik, hogy annak ellenére, hogy liberálisnak, ateistának nevezi magát, sosem imádkozik, jár templomba, értékrendje alapján még mindig keresztény. Persze, az abortuszpártiság, a homokosok házasságának pártolása, a "szabad szerelem" támogatása ellenkezik a keresztény értékekkel (észrevettük, hogy ezek mind a szexszel kapcsolatosak?), de hasonlítsuk csak össze Európát a nem keresztény földrészekkel! Amire mi olyan büszkék vagyunk, amit mondernnek tartunk, amit fejlettebbnek tartunk az ázsiai, afrikai, közel-keleti gondolkodásnál, az mind a kereszténység öröksége!

A jobboldali beállítottságú ember általában keresztény értékeket emleget. Emiatt éri is őket bőven támadás az ateista balliberálisoktól, akik úgy gondolják, hogy aki keresztény, annak sose lenne szabad bűnt elkövetnie. Ellentétben velük, akik nem tartják magukat kereszténynek. Sajátos felfogás ez, nagyon alattomos, ugyanis van benne igazság. Mindig az a legaljasabb hazugság, amiben van egy kis igazság. A teljes igazság azonban az, hogy a keresztény hit nem szentet csinál az emberből, hanem üdvösségre vezet. A legnagyobb szent sem tudna üdvözülni, ha csak az érdemei számítanának. Hiszen épp ezért volt szükség a megváltásra! Az Isten irgalma pedig még a nagy bűnöst is üdvözíti, ha az képes megtérni. Azt viszont, aki cinikus módon elutasítja az Istent, még az Isten sem képes üdvözíteni. Mit tegyen akkor egy hívő politikus? Zárja össze szorosan a száját és állja végig a Szent Jobb-misét kőmerev arccal, mintha ateista lenne, csak mert hivatalos minőségében van jelen és nem hívőként? Sólyom László így tett. Papoljon kereszténységről és családról, aztán csókolózzon házas ember létére a susnyásban egy 20 éves lánnyal? Kiss Róbert így tett. A helyes magatartás a kettő között van. Hogy hol, azt nem tudom megmondani, az arany középút soha nem azonos a mértanival. Az biztos, hogy nem fog tudni feddhetetlen életet élni, kritika fogja érni, de a hitét eltitkolni gyávaság és bűn lenne, elutasítani pedig hittagadás. Aki közéleti szerepet vállal, annak vállalnia kell a hite miatti megaláztatásokat is, de mindent meg kell tennie, hogy erkölcsileg magasabb szinten éljen, mint egy ateista.

Kereszténység és pogányság

Másik probléma, hogy ma sokan szeretnék visszahozni az ősmagyar pogányságot. Főleg a nemzeti érzelmű, jobboldali közéleti szereplők ilyenek. Gondoljunk egy Papp Lajosra, egy Csókai Andrásra, vagy akár Makovecz Imrére! Ők ráadásul magukat egyszersmind kereszténynek is tartják, így próbálják elcsábítani a (Gyurcsánynak köszönhetően nagyszámú) jobboldali érzelmű embert. A kereszténységet ráadásul nemcsak ősmagyar sámánizmussal, de keleti vallásokkal és "modern" ezotériával is keverik. Az utóbbi években ez annyira elharapózott, hogy már komoly veszélyt jelent a keresztény hitre. A püspöki karnak körlevelet kellett kiadnia tavaly szeptemberben, hogy felnyissa a hívők szemét ennek a veszélyére. Nem lehet összekeverni a pogányságot a kereszténységgel! Főleg nem vezetne jóra a kereszténység helyett visszahozni az ősmagyar vallást! Szellemek, személytelen erők nem tudnak szeretni minket és nem tudnak üdvösséget adni nekünk. Önmagunkat megváltani sem vagyunk képesek. Ha felismertük az igazságot a kereszténységben, legyünk rá büszkék és ragaszkodjunk hozzá!

9 komment · 2 trackback

Címkék: liberalizmus kereszténység szent istván pogányság poitika


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr862234817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Augusztus 20-i hazugságok 2011.01.09. 09:57:13

Nem csak Gyurcsány öszödi beszéde óta tudjuk, hogy az állam hazudik. Ünnepek és történelmi tények tekintetében különösképpen nagyokat. Egy országot megvezetni, mindig is megérte. Ismerős mondás, hogy egy ország megér egy misét. Vagy mesét? Vagy hazugs...

Trackback: Szent Isván 1693-as szentté avatási mutyija 2011.01.02. 18:33:38

Lipót nyomására avatták hivatalosan szentté I. István királyt 1693-ban egy politikai mutyi melléktermékeként és egy földbirtokért cserébe? I. István királyunk szent volt-e, vagy inkább véreskezű és családgyilkos? Pogány egyenlő magyar és nem kereszté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.08.21. 10:19:45

" Antifaszok Réme 2010.08.20. 21:58:20
Nem döntött jól. Monnyon le...!

Ha Koppány lett volna az ország vezetője - az idősebb rokon jogán - nem irtatik ki a magyarság egyharmada polgárháborúban, és un. "pogánylázadások"-ban, ahogy sajnos az megtörtént....

Nem jönnek be idegen papok és lovagok, nem épüli ki nyugati mintára jobbágyság, hanem ismét a magyarok nyílaitól rettegett volna Júrópa. (Ahogyan feudális rendszer nélkül még 2 évszázaddal később, pusztai harcmodorral a mongoloknak is sikerült leigázni a világot, és az eddig ismert legnagyobb birodalmat hozták létre a világon)

1242-ben nem lett volna tatárjárás, a testvéri keleti népet szépen átengedtük volna Nyugatra. 1526-ban ugyanez történt volna a testvéri török néppel, nem lett volna Mohács sem. Így nem jöttek volna be oláhok, rácok, stb. a kiirtott magyar falvakba, területekre. Nem lett volna Trianon sem.

Mára pedig boldogan élnénk háromszor akkora országban és háromszor annyian magyarokként, mint ma....

Ez természetesen egy provokatív írás akart lenni aug. 20-ra. "
konzervatorium.blog.hu/2010/08/20/istvan_kiraly_es_muve

Mikrobi 2010.08.21. 12:03:04

Az augsburgi csatáról hallottál-e? 955-ben történt. Akkor végezték ki Lehelt és Bulcsút. Ha a kalandozások folytatódnak, Magyarország már régen a Német Birodalom része lett volna 1000-re és a tatárok, törökök a németekkel vívnak. A magyarok meg eltűnnek az avarokkal, besenyőkkel, kunokkal együtt, esetleg beolvadnak a németek közé és úgy emlegetnek minket, mint a szászokat, bajorokat, stb.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.08.21. 14:44:08

Ősi Hitünk
Vajk, a hitehagyott
Árpád Egyház - 2009.10.05 14:25

48 többnyire győztes csata. Mi voltunk a Kárpát- medencében, és nyugati határunk az Enns-folyó. Valamiféle komplex és dinamikus keresztény Európáról abban az időben beszélni utólagos belemagyarázás.

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=78621

részletek:

Egyébként érdekes államalapítás az, amelynek során a legfontosabb, agyonszajkózott tett a püspökségek felállítása, a dézsma bevezetése, a templomok építése volt. Szent István, a "nagy uralkodó" mítosza elgondolkodtató Vászoly esetében is. A minden szempontból törvényes utód megvakíttatása - a kereszténység érdekében - jól mutatja, hogy szentünk politikája keresztény lehetett, de nemzeti semmiképpen. Nem királya, nem vezetője volt a nemzetnek, hanem idegen érdek helytartója.

Vazul és fiai esetében is láttuk, hogy Vajk-Istvánt az Árpád-ház és azon keresztül a nemzet sorsa nem érdekelte, csak a kereszténységé. Az ő gondolkodásának súlypontja a kereszténységben található, nem a nemzetben, azt szolgálta, nem a népét.

Szent István mentette meg a magyarságot? Az ő műve, amely halálakor azonnal összeomlott? Miatta maradtunk fenn? De hiszen addig oly jól elvoltunk. Legtöbb nyomorúságunk éppen vele és miatta kezdődött.

Mikrobi 2010.08.21. 19:48:20

Augsburgnál megsemmisítő vereséget mértek a magyarokra. Egész Európa a barbárok fölötti győzelmet ünnepelte. Nem ismerem az összes csatát, de innentől minimum lefelé mehetett a magyarok szerencsecsillaga, komoly győzelmet biztos nem arattunk, különben István nem egyezett volna ki Henrikkel.

Vazul és fiai megvakíttatásáról a történetírás elég ellentmondásosan nyilatkozik. Korántsem világos, hogy direkt azért vakították meg, hogy alkalmatlanná tegyék az uralkodásra, az viszont biztos, hogy olyan távol volt a jó uralkodótól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Ami Szt. István művének "összeomlását" illeti, kicsit olvasgasd a magyar történelmet. Egy biztos: ha valóban összeomlott volna és visszasüllyedtünk volna a pogányságba, a magyar nép elsüllyedt volna a történelem süllyesztőjében, mint ezt már egyszer írtam.

Nem tudom, miért ez a kétségbeesett vallásellenesség, de szenvedélyesebben (vagy inkább elvakultabban) csinálod, mint én az apostolkodást, pedig nekem ez a szakmám:-)

Fil 3,8 2010.08.23. 19:16:52

Egy-két protopáli levél elolvasása talán segítene a jelzett "közszereplőknek".

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.11.24. 13:59:41

Kulturálisan nagy veszteségnek tartom, hogy az írásos magyar emlékek nagy részét szisztematikusan megsemmisítették Szent István uralkodása alatt. Az államalapítás lehet, hogy külpolitikailag elfogadható nemzetképet hozott létre, de tudatilag kihúzta a talajt a lábunk alól. Kár...

Nandor44 2011.01.02. 13:52:55

@IGe: most ezt ide válaszolom, de mindenkinek szól:)

Hát a tatárjárásról annyit, hogy döntetlenre végződött a mongolok szerint csak nálunk tanítják úgy, hogy vesztettünk meg kiirtották a népet... És érdekes módon nem mentek tovább nyugatra, tőlünk visszafordultak...

Csak úgy, mint a törökök, akik szintén csak a pilisig vonultak fel, félbe vágva Magyarországot...
150 évig volt itt a török és az alatt az idő alatt nem igaz, hogy ha akart volna nem tudott volna tovább menni...

Kerestek valamit...

Mellesleg európa a multi kulti ballib tevékenységnek köszönhetően már elég színes, és vallásilag sem egységes keresztény, egyre több a muszlim, és a zsidó... és ennek hangot is adnak...

Más kérdés, hogy a Zsidók Babiloni fogságban szerzett, babiloni történelemből írt Ószövetséget újra kéne gondolni, mivel azok átvett dolgok hamisítások, melyekben bosszúálló istenről beszélnek, s kicsit nehéz összeegyeztetni az Újszövetség szerető istenével, Jézus szavaival.

S Jézus mondanivalójában meg az a pláne, hogy mindazt a szkítáktól tanulta, akik nemzettestvérei is...

Szent István nem a kereszténységet vette fel, hanem a Keresztyénséget, vagyis a Krisztusi hitet... Krisztus keresztjét vettük a vállunkra a jó ügy érdekében, és ennek a Krisztusi útnak a végső stádiumában vagyunk... De Krisztus is feltámadt, mi is felfogunk. Csak hinni kéne.

Lehet Istvánt szidni, csak teljesen fölösleges, nevének jelentése: Isten Van!

A magyarok már elég régóta használják a kereszt szimbólumot, bár az még régen két egyenlő hosszúságú vonallal volt ábrázolva, ami az eget és földet és körben a látóhatárt szimbolizálta...

Kör keresztek. Csak úgy mint a királydombon a király vágott észak délnek nyugatnak keletnek... körben egy keresztet szimbolizált.

A pápa ha annyira befolyással lett volna a magyarokra, akkor simán beleszólt volna az életünkbe, mint ahogy azt tette a franciáknál, németeknél.

A magyar apostoli király nevezte ki az érseket is.

S talán, azért csak mi védtük meg a kereszténységet a tatártól, töröktől mert mi tényleg keresztények is voltunk, nem csak névleg, mint azok akik nem küldtek, sem pénzt sem sereget, csak szavakat a segítségünkre.

Egyik Árpád-házi(Turul-házi) királyunk sem volt hitvány.

Magyarul írva /Atilla/ király is megkeresztelkedett...
Sőt a magyaroknál szabad volt a vallásgyakorlás, és mindenki szabadon élhetett és szeretett is velünk élni, mert mi befogadó nép voltunk. De azok, akik nem szerettek volna beolvadni sőt saját, országot akartak létrehozni az országunkban, azokkal sosem voltunk jóban.

Mondjuk mára már ez is megváltozott s inkább a magyarnak van félni valója a saját országában...

még egy érdekesség: ország vagyis uruszág vagy úrszág. Azt jelenti: az úr földje, az úr helye.

Az ősi hit és a keresztyén vagy kereszt /tény/ hit semmiben nem különbözik. Csupán azt kell megértenünk, hogy mára félre magyarázzák a keresztény vallást egy bizonyos nép kényére kedvére... Judeo christiani lett...

El kell dönteni, hogy Római katolikus vagy keresztény a vallás. Mert a Katolikus azt jelenti egyetemes vallás. De, hogy lehet egy vallás egyetemes, ha egyszer a nevében is benne van, hogy római... ez egy skizofrén állapot.

Ebből kéne kikecmeregni.

Én még sose hallottam papot, arról magyarázni, hogy a bibliában miért van olyan sok magyar szó.

Én inkább erről akarok egy írást.

Amúgy pár apróság még: Portugália Szent Imre Árpád-házi királynak köszönheti a létét, Ispánia(ispán magyar szó) vagy Spanyolország Szintén az Árpád-háziaknak ...

Sőt amelyik ország uralkodójában nem volt Árpád-házi az addig nem is számított igazi uralkodónak...

Hogy miért fontos ez? Mivel Jézus Anyja az Önedbeli család hercegnője volt, és az Önedbeli család Egészen Emeséig vezethető vissza, aki szintén egy szeplőtelen fogantatás történettel megszülte Álmost... Latinul Szentet. Emese Álma. S máris ott vagyunk az Árpád-háziaknál vagyis a Turul- háznál.

A Turul azt jelenti fény fia. S a világ világossága vagyis a fény fia pedig nem más volt, mint Jézus. Jézus anagrammája Új ész.

Hát ilyen új ésszel gondolkozzunk el a kereszténységen. :)

Tisztelettel
és Szeretettel
Nándi

Mikrobi 2011.01.02. 16:56:53

@Nandor44: nem tudtam, hogy a kereszténység és a keresztyénség szó jelentése között bármi különbség lenne. Mindkettő azt jelenti, hogy krisztusi.
A római katolikusban a római jelenti egyrészt a rítust (mert van görög, örmény, stb. katolikus is), másrészt hangsúlyozza, hogy elfogadjuk a római központúságot, vagyis a pápa főségét (akkor is, ha elköltözne, mondjuk, Nairobiba).

Nandor44 2011.01.02. 17:36:56

Hát akkor örülök, hogy felvilágosítottam. :) Persze tudom, hogy ezt nem úgy mondta.

Tehát nem mindkettő jelenti azt, hogy krisztusi.

A kereskedelem és a keresztkegyelem szó is összefügg. Ugyanis régen a kereszt kegyelme alatti útvonal követésével kereskedtek.

A kereszttel jeleztek a szkíták a lej vonalak menti dombokon, puzdrát használtak, ezek olyan tegezek melyek ezüst belsejűek, és bennük levél elégetésével hatalmas fényjelenséget irányíthatunk egy adott pontba a kereszt segítségével. Így leveleztek, vagyis közvetítettek üzeneteket is ezen hálózat segítségével a kereszt kegyelme alatt. Használjuk a kifejezést, hogy füstbe ment terv. Ezt akkor mondtuk mikor ez a levél égetés levelezés a puzdrával nem sikerült. A fényjelenség különféle fémek segítségével színezhető volt.

minthogy aki fázik az fát gyűjt.
süti beállítások módosítása