Attila atya gondolatai

Nem szeretem az állóvizet, mindig keresek magamnak kalandot. Nyáron Németorszagban helyettesítettem és sok erdekes dolog törtent velem. Az évközi mókuskerék nem ennyire érdekes, de azért előfordul ilyenkor is kaland. A világról is van véleményem. Akit erdekel, mi, itt elolvashatja.

HTML

Friss topikok

Linkblog

2009.01.06. 17:43 Mikrobi

A pénz nem boldogít

Elütötte egy vonat Adolf Merckle tőzsdegurut.

Vagyona nagy részét örökölte. Szakmája szerint ügyvéd volt, de jó ideje csak tőzsdei befektetésekkel foglalkozott. Főleg az építőipari, a nehézipari és a gyógyszeripari szektorban rendelkezett befektetésekkel.A tőzsdei befektetéseivel a Forbes magazin 94. helyét érte el (2007-ben még 44. volt 12,8 milliárd dollárral), tavaly novemberig Németország 5. leggazdagabb embere volt. Vagyonát 9,4 milliárd €-ra becsülték.

Idén azonban volt egy nagyon fájdalmas vesztesége. A Porsche család elhatározta, hogy felvásárolja a Volkswagen többségi részesedését. Igen agresszíven vásárolta is, ami következtében a VW részvényeinek ára két nap alatt 200 €-ról 1000 €-ra ugrott! Herr Merckle úgy gondolta, hogy ezt Porschéék nem fogják bírni, és a VW papírjai óriásit fognak zuhanni. "Ráshortolt", vagyis olyan opciós ügyletet kötött, hogy kikölcsönzött egy nagy rakás részvényt és eladta, vállalva, hogy X idő múlva visszavásárolja és visszaadja a gazdájának. Ha bejött volna, amiben reménykedett, amennyivel olcsóbban visszavásárolta volna, annyit kaszált volna az üzleten. Csakhogy a közkézhányad közben szinte eltűnt, a papír kereskedése gyakorlatilag megszűnt és a VW ára maradt az egekben. Herr Merckle-nek pedig vissza kellett adnia a részvényeket... Az ügyleten 400 millió €-t (mai árfolyamon 106 milliárd Ft-ot) veszített. A neki hitelező bankokkal úgy egyezett meg még decemberben, hogy jól jövedelmező cégei közül háromnak a többségi részesedését átadja nekik fedezetül az áthidaló kölcsönért cserébe (reménykedve, hogy vissza tudja tőzsdézni a veszteséget).

A 74 éves tőzsdeguru ráadásul azóta is sorozatosan rossz döntéseket hozott, ami nyilván komoly kudarcélményt jelentett a számára. Nem vigasztalta, hogy még mindig maradt pármilliárd eurója, belebetegedett abba, hogy veszített.

"Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába" (Mt 19, 24). Nem azért, mert sok pénze van, hanem azért, mert ragaszkodik hozzá. A kevés pénzhez is lehet ragaszkodni és a sok elvesztését is el lehet intézni egy vállrándítással. Hiszen mi haszna van, ha gazdagon halunk meg? A koporsóba se lehet párszázezer eurónál többet betenni...

1 komment

Címkék: volkswagen porsche részvény tőzsde adolf merckle short opció tőzsdeguru


A bejegyzés trackback címe:

https://attilaatya.blog.hu/api/trackback/id/tr81861843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2009.01.07. 18:55:48

A postomhoz kapcsolódik (annál sokkal jobb) a következő, ma megjelent cikk:
nol.hu/gazdasag/darabokra_eshet_szet_a_merckle-birodalom
R. I. P. Adolf Merckle!
süti beállítások módosítása